Första dejt tips

63 saker att göra på en dejt – Tips på bra dejt-aktiviteter

Okej, det är dags för en dejt, men ni har inte spikat aktiviteten ännu. Bra – här kommer lite förslag på saker ni kan göra på er första (eller andra eller tredje) dejt.

Jag har listat en mängd olika aktiviteter. En del är gratis, en del är enkla, en del är ansträngande osv osv. En del är lämpade för en första dejt, medan andra är mer lämpade för en andra eller tredje dejt.

Och det här är inget facit – det finns inga rätt eller fel när det gäller dejtaktiviteter. Gör något ni båda tycker är kul och är bekväma med att göra.

Slutligen har jag tre korta tips:

  • En dejt ska väcka känslor! En första dejt handlar inte om att ni ska förhöra varandra och avgöra om ni är lämpade för varandra – en första dejt handlar om att väcka känslor och attraktion. Försök därför att få till en aktiv dejt som väcker känslor – exempelvis något roligt, spännande eller äventyrligt. Det är först vid en andra eller tredje dejt som ni kan lära känna varandra mer på djupet.
  • Tidsbegränsa dejten. Detta är inget måste, men det kan vara en idé att sätta upp en tidsram för dejten. Dejten har då en naturlig sluttid, vilket har sina fördelar. En eller två timmar kan räcka som en första dejt.
  • Skippa hemmadejten. För säkerhets skull bör ni inte gå hem till varandra på första dejten. Är ni i offentliga miljöer är det ofta enklare att lämna om det inte skulle kännas bra.

Okej, nog om det. Här kommer 63 saker man kan göra på en dejt. Lycka till!

1. Inomhusklättring 🧗

Det finns mängder av klätterväggar runtom i Sverige. Att testa på inomhusklättring är en utmärkt första dejt som definitivt kommer ge er puls och adrenalinpåslag.

2. Standup 🎤

Gå och se standup! Att skratta tillsammans är avväpnande, och vad passar då bättre än standup.

3. Laserdome 🔫


Laserdome finns i flera svenska städer. Har ni barnasinnet i behåll passar Laserdome bra för en dejt. Använd varandra som mänskliga sköldar, och vinn över era medspelande 12-åringar. En avväpnande och rolig aktivitet.

4. Gokart 🏁

En annan aktivitet som kommer få ert adrenalin att pumpa. Gasen i botten!

5. Biljard 🎱


Ta en öl och spela lite biljard. En avslappnad, stillsam men tillräckligt aktiverande aktivitet.

6. Minigolf ⛳

Om vädret tillåter kan ni ge er ut och spela minigolf. Funkar utmärkt som första, andra eller tredje dejt.

7. Museum 🖼️

Det är inte den mest aktiva dejten, men har ni båda ett konstintresse kan det vara en bra idé att besöka ett museum, konstgalleri eller fotoutställning.

8. Nöjesfält 🎢


Är ni vågade så kan ni besöka ett nöjesfält. Här kommer det väckas känslor – ut och åk de värsta berg-och dalbanorna. Det underlättar helt klart om ni bor i Stockholm (Gröna Lund) eller Göteborg (Liseberg).

9. Shuffleboard 🍻

Shuffleboard är ett spel som blivit allt vanligare de senaste åren och som finns på pubar och sportbarer. Ta ett glas vin/öl och vinn över din dejt.

10. Spela bowling 🎳


En klassisk dejt-aktivitet som inte behöver vara helt fel. Visst, det känns ganska klyschigt, men det kan också bli väldigt kul! Det är inte heller bästa förutsättningarna för att lära känna varandra på djupet, men kom ihåg att det inte alltid är nödvändigt på första dejten.

11. Frisbeegolf 🥏

I nästan varje svensk stad finns numera en frisbeegolf-bana. Så passa på att ta en frisbee-dejt i solskenet.

12. Geocaching 🌲

Geocaching är en utomhusaktivitet där man med hjälp av en GPS-enhet (smartphone) ska hitta utplacerade små “skatter” lite varstans. Varför inte gå på skattjakt på första dejten?

13. Gå på match 🏟️


Är ni någorlunda sportintresserade så kan det vara kul att gå och se valfri match i fotboll, handboll, hockey etc.

14. Stjärnskådning 🔭

Äger någon av er en kikare eller ett teleskop så kan ni bege ur ut en stjärnklar natt och spana in stjärnor och stjärnbilder. Det kan bli en riktigt mysig dejt.

15. Utsiktsplatser 🏞️


Googla utsiktsplats + din stad så lär ni hitta några bra utsiktsplatser. Lite lagom aktivt och äventyrligt.

16. Hiking 🥾


Om vädret tillåter så kan ni bege er ut på en vandring. Leta upp de bästa vandringslederna i er stad och traska iväg!

17. Sporta 🏓

Det finns mängder av sporter som ni kan möta varandra i. Ses över ett parti badminton, pingis, tennis, squash etc. Eller någon helt annan sport ni aldrig har testat.

18. Spelhall 🕹️


Bli barn på nytt och besök en spelhall. Att spela arkadspel av olika slag är helt klart roligare än man tror.

19. Bada 🏊

Är det sommar så kan ni gå och bada tillsammans. Är det vinter – ja, då kan ni vinterbada tillsammans.

20. Gå på en lägenhetsvisning 🏠

Kanske inte lämpad för en första dejt. Men att gå på en lägenhetsvisning är helt klart en annorlunda men rolig dejtaktivitet.

21. Åk skridskor ⛸️


Våga er på att åka skridskor. Ju sämre ni är på att åka – desto roligare.

22. Middag/lunch/brunch 🍽️

Det här är ingen personlig favorit. Men – det kan också bli väldigt mysigt med rätt förutsättningar.

23. Ses över en kaffe ☕

En vanlig första dejt. Ta en kaffe och lär känna varandra. En kaffedejt lär dock inte väcka så mycket känslor, utan risken är att ni båda sitter och bedömer varandra intensivt. Våga testa något nytt om du har mindre lyckade kaffedejter i bagaget. 

24. Ta ett glas vin/öl 🍷


Även det här är en vanlig första dejt. Eventuell nervositet lär släppa efter ett glas vin – vilket kan vara fördelaktigt på en dejt. Ett alternativ är att göra det till en barrunda. Du väljer två barer, och din dejt bestämmer två barer. Det blir lite mer aktivt än att bara sitta och snacka.

25. Ta en promenad 🚶

Att ta en promenad är en gratis och anspråkslös dejting-aktivitet. En del har lättare att få igång en konversation under en promenad, jämfört med att sitta ner på ett café.

26. Mata fåglar 🦆

Ta med er lite bröd (eller fröer) och mata duvor, änder och andra fåglar i en park.

27. Besök en lekplats 🚸


Väck barnen i er och besök en (gärna lite större) lekplats! Det är en udda och annorlunda sak att göra på en dejt, men känner ni er lite lagom vågade så kör på! Det är roligare än man tror. Ps. Det underlättar om lekplatsen inte är full av barn.

28. Quiz 🍻

Känner ni er tävlingssugna så kan ni gå på pubquiz. En kul och enkel aktivitet som kan väcka tävlingsmänniskorna i er.

29. Boule 👴

Väck åldringarna i er och spela boule! Boule har blivit en allt mer trendig “sport” på senare tid, och återfinns på diverse barer och restauranger. Stillsamt men kul.

30. Picknick 🍇


Lite av en klassiker i sammanhanget. Ha en picknick i en park eller annat grönområde. Kan bli väldigt mysigt.

31. Bio 🎥

Att gå på bio är i min mening långt ifrån den bästa dejting-aktiviteten. Det kan dock finnas tillfällen då det är mer lägligt.

32. Gör drinkar 🍸

Det är kanske inte bästa aktiviteten för en första dejt. Men när ni känner er mer bekväma med varandra kan ni leta upp recept till lagom avancerade drinkar och sedan lajva mixologer.

33. Paddla kanot 🛶


En kul aktivitet om ni är sugna på att vara utomhus. Ni kommer få öva upp samarbetsförmågan när ni paddlar omkring i varsin orange flytväst.

34. Djurpark 🦁

Besök en djurpark (eller liknande) och spana in djuren. Skansen i Stockholm, Slottsskogen i Göteborg, och Folkets park i Malmö (om ni är sugna på reptiler).

35. Laga mat 🧑‍🍳

Det kan vara kul att laga mat tillsammans. Välj ett tema, och/eller något ni aldrig lagat tidigare. Ni kan också baka tillsammans.

36. Ölprovning 🍺

Gå på ölprovning, vinprovning eller whiskeyprovning. Det är inte helt gratis, men det lär bli roligt och minnesvärt (beroende på hur mycket ni provar).

37. Ta en cykeltur 🚴


Ta en cykeltur tillsammans. Antingen med era egna cyklar, hyrcyklar, eller elsparkcyklar. Bestäm ett utflyktsmål och trampa iväg.

38. Aktiviteter i er stad 🏙️

Kolla upp vilka evenemang och aktiviteter som är aktuella i er stad. Ta hjälp av Facebook och andra evenemangs-kalendrar.

39. Tälta 🏕️

Kanske inte så lämpat för första dejten, men när ni börjar lära känna varandra så kan det vara väldigt kul att tälta i skogen. Om ni vet hur man gör – gör upp en eld. Kan inte bli mysigare.

40. Karaoke 🎤


Det beror lite på hur vågade ni är, men efter något glas vin bör nervositeten släppa. Sjung loss och känn inga hämningar.

41. Escape room 🗝️

Escape room finns numera i många städer. Det är väldigt spännande, och kan till och med vara smått skrämmande ibland. Ofta kräver escape rooms att man är några stycken, men en del rum funkar även för två. Kostar dock en del.

42. Gå på konsert 🎵

Gå på konsert, antingen en stor arenakonsert eller en intim spelning.

43. Improvisationsteater 🎭

Teater, eller ännu hellre improvisationsteater kan falla väl ut som en dejt-aktivitet.

44. Science center ⚗️

Det finns ett flertal så kallade ”science centers” runtom i Sverige som kan funka bättre än man tror för en dejt. Ni lär dra upp medelåldern en aning, men strunta i det. Det finns bland annat Tom Tits i Södertälje, Universeum i Göteborg, Science Center i Malmö, Innovatum i Trollhättan och Teknikens hus i Luleå.

45. Löprunda 🏃


Ge er ut på en löprunda, eller annat träningspass. Enligt en del forskare ska man ha lättare att tycka om andra när man har hög puls. Här är en DN-artikel på ämnet.

46. Plocka bär och svamp 🍓

Vill ni ha en stillsam dejt i skogsmiljö så kan ni plocka bär eller svamp. Det blir lite mer av en aktivitet än om ni bara hade tagit en skogspromenad.

47. Brädspelscafé 🎲

I flera städer finns det så kallade brädspelscaféer. Är ni båda intresserade av brädspel så är detta en utmärkt dejt-aktivitet.

48. Botanisk trädgård 🌳


Besök en botanisk trädgård eller en park. Kan bli väldigt mysigt.

49. Besök IKEA 🛋️

Har ni ett IKEA-varuhus i närheten så kan ni åka dit och flanera omkring. Hitta inspiration och lär känna din dejts inredningssmak.

50. Soluppgång eller solnedgång 🌇

En mysig dejt kan vara att tima in en solnedgång (eller soluppgång) vid en läglig plats, gärna en utsiktsplats.

51. Träffa ett medium 🃏


Okej, det här är inte en aktivitet för första dejten. Kanske inte andra eller tredje heller. Även om ni inte känner er särskilt spirituella, så lär det bli en dejt att minnas för resten av livet.

52. Gå en kurs 🧑‍🏫

Det finns mängder av ämnen ni kan ta en lektion i, exempelvis yoga, vattenyoga, målning, keramik, hantverk etc.

53. Besök en marknad 🌯

Strosa omkring på en marknad, loppis, street food market eller liknande.

54. Trampolinpark ⏫


Det är återigen dags att väcka barnet i er – besök en trampolinpark! Även här lär ni dra upp medelåldern, men strunt i det – ni kommer att ha skitkul tillsammans.

55. Gå ut med hunden 🐶

Detta förutsätter att någon av er har en hund. Alternativt besöker ni en kennel eller ett “animal shelter” om det finns i er stad.

56. Turista ℹ️

Det är sällan man turistar i sin egen hemstad. Ta tillfället i akt och gör klassiska turist-aktiviteter på dejten.

57. Besök en skivaffär 💿


Besök en hederlig gammal skivaffär. Det är en bra aktivitet om ni vill bonda kring er musiksmak.

58. Shoppa tillsammans 🛍️

Gå på en shoppingrunda tillsammans, och varför inte second hand. Om ni är sugna på en tävling så kan ni bestämma er att köpa det bästa/finaste/fulaste för exempelvis 50 kr.

59. Dansa 💃 


Om ni känner er tillräckligt bekväma – ut och dansa på en nattklubb. Eller varför inte annan sorts dans, exempelvis salsa, Lindy hop eller bugg.

60. Utforska ett nytt område 🗺️

Ta tillfället i akt och promenera runt och utforska en ny del av staden ni bor i. Exempelvis en förort ni aldrig tidigare besökt.

61. Chokladprovning 🍫 

Att gå på en chokladprovning är en lite udda men kul aktivitet som ni troligen aldrig har testat på. Inte gratis, men minnesvärt (och gott)!

62. Pistolskytte 🔫

Testa något helt nytt – besök en skjutbana. Adrenalinstint och äventyrligt.

63. Åk pulka 🛷


För sista gången: ta fram barnet i er och åk pulka. Dejten innefattar spänning, adrenalin och lekfullhet. Underlättar om det är vinter.


Sådär! Hoppas du har fått lite nya förslag på dejt-aktiviteter. Och som sagt: försök att få till en så aktiv dejt som möjligt, där ni inte sitter och skärskådar och bedömer varandra från första stund. Fokusera istället på att aktivera er och ha kul. Och så kan ni bedöma varandra i ett senare skede.

Och kom ihåg att våga! Våga föreslå något roligt och annorlunda, och som ni normalt sett inte hade gjort.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.